فهرست مطالب

نشریه باغ نظر
سال شانزدهم شماره 78 (آذر 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدسعید حسینی، خشایار قاضی زاده*، پرویز حاصلی صفحات 5-14
    بیان مسئله

     هنر دو دهه اخیر ایران تاکنون از جنبه های مختلفی نقد شده است و برخی از منتقدان گرایش های اصلی آن را بازتولید گفتمان شرق شناسی دانسته اند. در همین رابطه، مسئله پژوهش این است که چگونه می توان ویژگی های مشترکی را میان فرمول تولید این قبیل آثار هنری و عملکرد شرق شناسی یافت؟ بدین منظور از مفهوم نمایه، با استناد به مباحث نشانه شناسی و تاریخ هنر و به منظور خوانش نقادانه بازتولید گفتمان شرق شناسی، بهره گرفته شده است.

    هدف

    هدف این پژوهش مطالعه انتقادی و تعمیق در چالش های نظری هنر معاصر ایران با تکیه بر مفهوم نمایه است. پرسش اصلی این است که چه مولفه هایی ویژگی نمایه ای هنر معاصر ایران را شکل می دهند و چگونه نمایه سازی در هنر معاصر ایران در تطابق با گفتمان شرق شناسی است؟

    روش تحقیق

    روش پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی است و داده های آن به شیوه کیفی تجزیه و تحلیل شده اند. نمونه ها به شکل هدفمند انتخاب شده اند.

    نتیجه گیری

    کاربست افراطی برخی عناصر و نقش مایه های سنتی در هنر ایران دارای کارکردی نمایه ای است که ظرفیت جداسازی مکانی و موقعیت مند کردن آثار هنری را ایجاد می کند. این جداسازی مکانی و موقعیت مندکردن در تطابق با گفتمان شرق شناسی است.

    کلیدواژگان: هنر معاصر ایران، نمایه، شرق شناسی، خوشنویسی
  • حامد محمدی، علی یاران* صفحات 15-26
    بیان مسئله

     در برنامه ‏ریزی توسعه مسکن، رویکردی جامع نیاز است که همه عناصر و اجزای موثر را لحاظ کند، روابط بین آن‏ عناصر را مشخص کند و در نهایت مجموعه‏ ای از راه ‏حل‏ های مختلف با تعیین اولویت‏ ها ارائه دهد. انتخاب و بررسی مکانی که مسکن و محیط‏ های مسکونی جدید در آن ساخته شود یکی از اجزای این رویکرد جامع است. بنابراین ضروری است که ارائه راهکارهای توسعه مسکن متناسب با «مکان مشخص» باشد، که در این پژوهش «مکان مشخص» شهرهای کوچک است.

    هدف

    این مقاله در پی ارائه راهکارهایی برای توسعه مطلوب مسکن در شهرهای کوچک، با توجه به نقش این شهرها در تعادل سیستم سکونت‏گاهی منطقه، در فرآیند تدوین برنامه ‏ریزی جامع مسکن است.

    روش تحقیق

    در این پژوهش در بخش تبیین مفاهیم از روش استدلال منطقی و در بخش ارائه راهکارها از روش تحلیلی-توصیفی بهره گرفته شده است و همچنین برای جمع ‏آوری داده‏ های پژوهش از شیوه ‏های اسنادی و بررسی‏ های میدانی استفاده شده است.

    نتیجه‏ گیری

    توسعه متناسب در بخش مسکن توسعه پایدار شهرهای کوچک را به همراه دارد و نقش آن‏ها را در فرآیند توسعه منطقه‏ ای تقویت می‏ کند. این پژوهش نشان داد در روندی مشخص، با بهره‏ گیری از اصول معماری بومی، می‏ توان راهکارهایی برای توسعه مناسب مسکن تدوین کرد. این راهکارها به چهار دسته فرم، عملکرد، فضا و مصالح و ساخت قابل ‏تقسیم ‏اند.

    کلیدواژگان: مسکن، راهکارهای توسعه، شهر کوچک، شهر خمام، معماری بومی گیلان
  • کیانوش فرجی، قادر بایزیدی*، بهمن باینگانی صفحات 27-40
    بیان مسئله

    آرایه‏ های برگرفته از طبیعت بخش جدایی ‏ناپذیر معماری ایران بوده که با مخاطبان به گفت وگو نشسته است و دنیایی از باورها، ارزش ها و اندیشه‏ ها را با استفاده از نقوش هندسی و غیر‏هندسی به تصویر می‏ کشد. گذر زمان تغییرات ساختاری و معنایی بدیعی در آرایه های معماری ایجاد کرد، به طوری که در ایران دوره پهلوی، با تولد گفتمان های جدید، تزیینات معماری سیمایی متفاوت به خود گرفتند و مفاهیم متنوعی را به مخاطب عرضه کردند.

    هدف

    هدف از انجام این پژوهش شناسایی و تفسیر مفهوم طبیعت در آرایه‏ های دوره پهلوی براساس رهیافت گفتمانی است.

    روش تحقیق

    از نوع کیفی است، داده‏ ها با مطالعات اسنادی و میدانی گردآوری شده‏ و برای تحلیل از تکنیک تحلیل گفتمان استفاده شده است.

    نتیجه‏ گیری

    تجلی طبیعت در آرایه‏ ها، در قالب «صورت» و «محتوا» و از طریق معانی صریح و ضمنی، در معماری دوره پهلوی اول، با پیروی از گفتمان های ملی‏ گرایی، سنت‏ گرایی و غرب‏ گرایی و تحت سیطره «قدرت سیاسی-مذهبی» و در معماری دوره پهلوی دوم، با پیروی از گفتمان های سنت‏ گرایی، تاریخ‏گرایی و مدرن‏گرایی و تحت سیطره «قدرت فرهنگی-تاریخی» و «فناوری مدرن» است. این گفتمان‏ ها از یک سو با نمایش عناصر قابل ادراک جهان پیرامون، که برگرفته از روایت ‏های دوره باستان است، عقاید مذهبی و نظم کلاسیک در صورت آرایه‏ ها را، از طریق تصاویر تجریدی و غیرتجریدی، به مخاطب نشان دادند و از سوی دیگر با بازنمایی معانی برگرفته از طبیعت، به ویژه نمادهای کهن الگویی، که در گذشته تجلی وحدت، قدرت و جاودانگی بودند، پیام‏ های جدیدی را به مخاطب منتقل کردند. معانی تولید شده و پیامدهای اجتماعی حاصل از تجلی طبیعت در آرایه‏ های دوره پهلوی در سایه «گفتمان های غالب و پدیده قدرت» عبارت است از مشروعیت‏ بخشی به سیاست ‏های حکومت، از طریق نمایش قدرت سیاسی حکومت و قدرت فرهنگی جامعه، ترغیب افکار عمومی و قانونی جلوه دادن سیاست های حکومت از طریق قدرت مذهبی، ایجاد همبستگی ملی و همسویی با تحولات جهانی.

    کلیدواژگان: رهیافت گفتمانی، طبیعت، آرایه، دوره پهلوی
  • عنایت الله میرزایی، رضا خیرالدین*، مصطفی بهزادفر، دومینک مینو، محمود محمدی صفحات 41-52
    بیان مسئله

    طول سفر، به منزله یکی از متغیرهای کلیدی رفتار سفر، به نوعی بازتاب دهنده میزان پایداری در حمل و نقل، کیفیت زندگی، قابلیت دسترسی افراد به مقاصد و تعادل فضایی در شهر است.

    هدف

    باوجود مطالعات فراوان درزمینه رفتار سفر، تا کنون مطالعات کمتری به بررسی و تحلیل نقش عوامل مختلف در مسافت سفرهای غیرکاری درون شهری اختصاص یافته اند. از این رو، هدف اصلی مقاله پیش روی بررسی تاثیر عوامل فردی و ویژگی های کالبدی-فضایی مبدا و مقصد سفر در مسافت سفرهای شهری با استفاده از چارچوب نظری جغرافی زمان است.

    روش تحقیق

    روش پژوهش مقاله حاضر توصیفی-تحلیلی مبتنی بر استدلال های منطقی و مشاهدات تجربی است. در این پژوهش براساس دیدگاه جغرافی زمان 9 عامل در سطح فردی و 9 عامل در مقیاس محله ای در سه دسته محدویت، شامل محدویت های ظرفیتی، محدودیت های وابستگی و محدودیت های مقرراتی، تعریف شده است. به منظور آزمون تجربی چارچوب نظری نیز 30 ناحیه مطالعاتی در کلان شهر اصفهان انتخاب و داده های مورد نیاز جمع آوری شده است. در تحلیل عوامل مذکور، ابتدا به صورت نظری تاثیر بالقوه عامل های مربوط به محدودیت های سه گانه بر طول سفر تبیین شده و سپس، با استفاده از روش رگرسیون خطی، روابط مورد انتظار به صورت تجربی آزمون شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیل ها و یافته های پژوهش نشان می دهد که طول سفر تابعی از متغیرهای هر سه نوع محدودیت است، اما نقش ویژگی های کالبدی- فضایی در مسافت سفر شهروندان پررنگ تر از عوامل فردی است، به طوری که فاصله از مرکز شهر مهم ترین عامل اثرگذار در طول سفر شهروندان است. علاوه بر این، اگرچه به صورت نظری انتظار می رفت برخی عوامل مانند جنسیت، اندازه خانوار، تراکم کاربری های تجاری و تنوع کاربری ها در طول سفر تاثیر داشته باشند، در واقعیت در مدل تحلیل تجربی معنی دار نبودند.

    کلیدواژگان: محدودیت‏ ‎های فردی، فرصت‏ های فضایی، مسافت سفر، چارچوب جغرافی زمان، اصفهان
  • محسن اکبرزاده، فرهنگ مظفر، مرضیه پیراوی * صفحات 53-58
    بیان مسئله

     مسجد نصیرالملک شیراز، که در منابع مکتوب معماری، مسجدی متمایز توصیف شده، سالهاست به یکی از کانون های گردشگری شهر شیراز تبدیل شده و به نظر می رسد که کارکرد عبادی خود را از دست داده است. تمایز این مسجد از مساجد هم دوره خود یا مساجد با قدمت تاریخی بیشتر در شیراز احتمال این فرض را ایجاد می کند که ویژگی های معمارانه این مسجد سبب این تمایز است. ویژگی هایی که با تغییر و یا تشدید الگوهای رایج در مساجد سنتی حاصل آمده و در مشاهده ای میدانی و با مرور اسنادی منابع مرتبط می توان به عدم کشیدگی شبستان عمود بر محور قبله، محورزدایی ادراکی از قبله، تزئینات حداکثری در فضای عبادی و تشبه به الگوهای غیرمسلمین در آن اشاره کرد. برای بررسی این ویژگی ها که چالش اصالت تاریخی را مطرح می کنند، ضرورت دارد به سمت معیارهای بی زمان دینی رجوع کرد که فراتر از این ویژگی، متضمن تحقق عبادت به طرزی بهینه در فضای مسجد نیز باشند.

    هدف

    از این رو هدف اصلی این پژوهش قضاوت و نقد ویژگی های تمایزبخش در طرح مسجد نصیرالملک شیراز مبتنی بر معیارهای دینی است.

    روش پژوهش

    در این مقاله با بهره گیری از آیات قرآن و روایات، خاصه آنانی که به احداث مسجدالنبی به دست پیامبر(ص) اشاره دارند، به عنوان معیارهای نقد، به قضاوت درباره این ویژگی های چهارگانه در مسجد نصیرالملک پرداخته می شود.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهد که تقسیم شبستان مسجد به دو بخش شرقی و غربی در تضاد با سیاست های طراحی شبستان از دیدگاه اسلام است. همچنین محورزدایی از قبله در کنار تزئینات حداکثری به اقامه نماز لطمه وارد می کند. در آخر استفاده از نشانه ها و الگوهای معماری فرنگی در عصر قاجار، اثبات کننده نظر تاثیر این ویژگی ها در جهت افزایش قابلیت های نمایشی مسجد و بالتبع کاهش قابلیت عبادی آن است.

    کلیدواژگان: مسجد نصیرالملک، نقد معماری، نصوص دینی، شبستان، تزئینات
  • حسن نظیف*، قاسم مطلبی صفحات 69-76
    بیان مسئله

     مفهوم خوانایی که بعد از کار اساسی «لینچ» به دایره مفاهیم کیفی محیط های مصنوع اضافه شد، همواره تداعی کننده عناصر پنج گانه ای است که او از سیمای کالبدی شهر معرفی کرد. این نوع نگاه کالبدمحور موجب تمرکز تحقیقات بعدی بر تصویری شده است که از محیط در ذهن ناظر شکل می گیرد. حال آنکه تصوری که ناظر از مولفه های کالبدی در ذهن خود می سازدکمتر مورد مطالعه قرار گرفته است.

    هدف

    پژوهش حاضر با طرح این سوال که تصور ذهنی ناظر از محیط کالبدی شامل چه مولفه هایی است، در پی شناخت بهتر مفهوم خوانایی و ارائه مدلی مفهومی از ارتباط مولفه هاست.

    روش تحقیق

    روش پیشبرد این پژوهش، تحلیل محتوای کیفی است که ابتدا ضمن مطالعه اسناد و آرای صاحب نظران، به بررسی وجوه مختلف تاثیرگذار بر ایجاد تصور ذهنی پرداخته و سپس با استدلال منطقی، ارتباط مولفه ها را در قالب مدلی مفهومی جهت مطالعه جامع تر خوانایی ارائه کرده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد، تصوری که از محیط در ذهن ناظر ایجاد می شود علاوه بر مولفه های مکانی، شامل مولفه های انسانی و زمانی است که می توان آن را به تصویر ذهنی مکانی شامل زیرمولفه های هویت و ساختار، تصویر ذهنی زمانی شامل تجربه فردی، جمعی و رویدادهای اجتماعی، تصویر ذهنی عاطفی شامل حس تعلق به مکان و اجتماع و همچنین ارزیابی های کالبدی، تاریخی و احساسی دسته بندی کرد. بر این اساس مفهوم خوانایی نه یک ویژگی فیزیکی محیط کالبدی، که مفهومی ذهنی ادراکی و چندبعدی است و سنجش آن تنها براساس شاخصه های فیزیکی یک محیط کالبدی به نوعی اتکای صرف به لایه های مکانی تصور ذهنی بوده و برای ارزیابی جامع تر از میزان خوانایی ادراک شده باید سایر لایه های زمانی و عاطفی نیز در تصور ذهنی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خوانایی، تصویر ذهنی مکانی، تصویر ذهنی زمانی، تصویر ذهنی عاطفی
|
  • Seyyed Saeed Hosseini, Khashayar Ghazizadeh *, Parviz Haseli Pages 5-14
    Problem statement

     Iranian’s art has been evaluated from different perspectives during the past two decades, and some critics have presented its mainstreams as the reproduction of Orientalism discourses. This study attempts to investigate the specifications of finding common features between the characteristics presented for the production of such works of art and Orientalism functioning. To this end, the concept of index has been applied referring to the debates on the semiotics and art history for the critical reading of the reproduction of Orientalism discourse.Research

    objectives

    This research aimed at critical studying and at the same time extending the theoretical challenges of contemporary Iranian art focusing on the concept of the index. The main question of the current study was “what components shape the features of contemporary Iranian art and how indexing in the contemporary Iranian art corresponds with Orientalism discourse?”.Research

    method

    This research was descriptive-analytic and qualitative data analysis has been performed. The samples have been selected through purposive sampling method.

    Conclusion

    The extreme application of some of the elements and traditional motifs in Iranian art has an indexical functioning that creates the capacity for spatial isolation and situationality of works of art. Both spatial isolation and situationality are corresponded with Orientalism discourse.

    Keywords: Contemporary Iranian Art, Index, Orientalism, Calligraphy
  • Hamed Mohammadi Khoshbin, Ali Yaran * Pages 15-26
    Problem statement

    In housing development planning, a comprehensive approach is required. In this approach all elements and components affecting the housing are considered, the relationships between them are identified and finally a set of different solutions by prioritizing them should be provided. Locating and examination of the place where new housing and living environments are built is one of the components of this comprehensive approach. Therefore, it is essential to provide housing development strategies tailored for a specific location which are small cities in this study.Research

    objective

    The purpose of this article is to provide strategies for proper housing development, considering the role of these cities in balancing the habitat system in the codification process of a comprehensive housing development plan.Research

    method

    In this research, the logical reasoning has been used in the explanatory section and in the section of presenting strategies analytical-descriptive method has been used. Documentation methods and field studies have been used to collect research data.

    Conclusion

    This study showed that in the specific process using vernacular architecture principles, strategies for proper housing development can be codified. These strategies can be divided into four categories: form, function, space, materials and construction. Proper development in the housing sector contributes to the sustainable development of small cities and strengthens their role in the regional development process.

    Keywords: Housing, Development Strategies, Small City, Khomam, Guilan Vernacular Architecture
  • Kianoush Faraji, Qader Bayzidi *, Bahman Bayangani Pages 27-40
    Problem statement

      Nature-based ornaments are the integral part of Iranian architecture which has a kind of communication with the audiences picturing a world of values and thoughts by using geometric and non-geometric motifs. As time went by new structural and conceptual changes were created so that, by the birth of new discourses in Iran, in the Pahlavi period, they took a different appearance and presented various concepts to the audiences.Research

    objective

    The purpose of the study is to identify and interpret the concept of nature in ornament of architecture in the Pahlavi period with exploration in discourse approach.

    Method

    The present study was a qualitative research and data were collected by using documentary and field studies. For analyzing data, the discourse analysis technique was used.

    Conclusion

    The concept of “nature” in ornament manifested itself following nationalism, traditionalism, and westernization discourses of the First Pahlavi under the domination of the “political-religious power” and traditionalism, historicism, and modernism discourses of the Second Pahlavi under the domination of the “cultural-historical power” and “modern technology”, through “form” and “content” in the form of implicit and explicit meanings in architectural orientations. These discourses are derived from the ancient narratives, Islamic beliefs, and the classical order in the ornament forms through abstract and non-abstract pictures by representing the perceptible elements of the world around. On the other hand, they transformed new messages to the audience, by representing the meanings derived from the archetype symbols (which in the past were the manifestation of unity, power, and immortality). The generated meanings and the social consequences of nature’s manifestation in the ornament Pahlavi period and in the context of “the dominant discourses and the power phenomenon” are: legitimizing the government’s policies, by displaying the government’s political power and the cultural power of society, creating national solidarity, and aligning with the world transitions.

    Keywords: Discourse Approach, nature, ornament, Pahlavi period
  • Enayatollah Mirzaei, Reza Kheyroddin *, Mostafa Behzadfar, Dominique Mignot, Mahmoud Mohamadi Pages 41-52
    Problem statement

    Trip distance, as a key variable of travel behavior, represents the level of sustainable transportation, quality of life, individuals’ accessibility to spatial opportunities, and spatial balance among urban areas. Research

    objectives

    Despite numerous research relating to travel behavior, few scant studies have investigated the role of different factors in explaining trip distance for non-work purposes. So, the main purpose of this paper is to investigate the role of both individual and physical-spatial factors (at trip origin and destination) on trip distance using the theoretical framework of time geography. Research

    method

    The research method is descriptive-analytic based on logical reasoning and empirical observations. In this study, based on the g time geography framework, 9 factors at the individual level and 9 factors at the scale of the neighborhood are categorized into three sets of constraints including capacity constraints, coupling constraints, and authority constraints. In order to test the theoretical framework, 30 study districts in the metropolitan of Isfahan, Iran are selected and required data were collected using 1312 questionnaires. For analysis of the abovementioned factors, the potential impacts of the factors have been firstly explained and then, using the collected data and the linear regression technique, the expected relationships have been experimentally tested.

    Conclusion

    The results and the findings of the research show that the variables related to all three types of constraints affect trip distance; and the role of physical-spatial characteristics in explaining trip distance is stronger than individual factors. Distance from the city center is the most important factor affecting trip distance. Also, although it was theoretically expected that some factors such as gender, household size, commercial density, and land use diversity affect travel length, they did not significantly appear in the empirical analysis model.

    Keywords: Individual constraints, Spatial opportunities, Trip distance, Time geography
  • Mohsen Akbarzadeh, Farhang Mozaffar, Marzieh Piravi * Pages 53-58
    Problem statement

    Nasir al-Molk mosque, which is described in architectural writing resources as a distinct mosque, has become a tourism center in Shiraz for many years and seems to have lost its devotional function. This distinction from the mosques with a more historical dating in Shiraz results in the assumption that the architectural features of this mosque are the reason for this distinction. Characteristics that come with the change or emphasis of common patterns in traditional mosques, and field observations and reviewing the documents of related resources include the lack of elongation of the prayer hall perpendicular to the axis of the qibla, the aberration of the perception of the qibla, the maximum decorations in the space of worship and the likeness to non-Muslim patterns. In order to examine these characteristics that cprayer hallenge the historic originality, it is necessary to refer to non-timely religious criteria, which goes beyond this feature, to ensure the devotional function of the mosque in an optimal way.Research

    objective

    Hence, the main purpose of this research is to judge and critique the distinctive features of the design of the Nasir al-Molk mosque in Shiraz based on religious criteria.Research

    method

    In the present article, using the verses of the Qur’an and narrations, especially those who refer to the construction of Masjid al-Nabi(The prophet’s Mosque) by the prophet (pbuh), as criteria for criticism, the judgment of these four attributes in the mosque of Nasir al-Molk will be considered.

    Conclusion

    The findings show that the division of the prayer hall into the eastern and western parts, which contradicts the policies of the prayer hall design from the point of view of Islam, as well as the aberration from the axis of the qibla alongside the maximum decorations that damage the experience of the worshipers, and finally use the signs and patterns of imported architecture in the Qajar era prove that the effect of these features is to enhance the mosque’s exhibitive capabilities and, hence, reduce its worshipability.

    Keywords: Nasir al-Molk Mosque, Architectural Criticism, religious texts, Prayer hall, Decorations
  • Hasan Nazif *, Ghasem Motalebi Pages 69-76
    Problem statement

     The concept of legibility that has been added to the range of qualitative concepts of human-made environments after Lynch’s seminal work, has been always associative of the five-aspect elements he introduced from the physical landscape of the city. This physical aspect-oriented perspective has directed the focus of research on the image that is formed in the mind from the environment rather than the one that observes has shaped in their minds from the physical components. The present study, therefore, raises this question: What are the components of observers’ mental image of the physical environment? Research

    Objective

    This study aims to understand the concept of legibility and to provide a conceptual model of component communication.Research

    Method

    The research was conducted based on qualitative content analysis, in which, first, the documents and opinions of experts were investigated. Next, the study examined different aspects influencing the mental image creation and then, with logical reasoning, presented a conceptual model for a more comprehensive study of the concept of legibility.

    Conclusion

    The results show that the perception of the environment in the observer’s mind, in addition to spatial components, includes both human and temporal components. They can be subcategorized into three groups. The first regards spatial mental image including the components of identity, and structure. The second is temporal mental image comprising of individual, collective experience and social events. And the last regards emotional mental image including sense of place and community as well as physical, historical and emotional assessments. Accordingly, the concept of legibility is not a physical characteristic of the physical environment. It is a multidimensional subjective concept, and its measurement is based solely on the physical characteristics of the physical environment, so that it relies exclusively on the spatial layers of the mental imagery. For a more comprehensive assessment of perceived legibility, other temporal and emotional layers in the mental image should also be considered.

    Keywords: Legibility, Spatial Mental Image, Temporal Mental Image, Emotional Mental Image